No niin. Nyt olen 21. Se ei ole niinkuin 18, kun pääset baariin tai 20, kun saa ostaa vahvoja. Mutta se on ehkä minulle jonkinlainen virstanpylväs. Yli 20, muttei kuitenkaan paljon. Ei pysty sanoo. Mutta ehkä nyt on hetki käydä läpi vuosia, jotka olivat ennen tätä. Mitä minulle tapahtui, mitä muualla tapahtui? On totta, että ehkä oikea aika tälle olisi ollut vuosi sitten, mutta kuka siitä välittää.

1988: Synnyin. Yay me!

Koiviston Mauno oli presidentti, ensimmäiset naispapit, Tanskassa oli junaturma, Suomen Postilaitos 350vuotta, Dalai Lama kävi Suomessa, Alankomaat liittyi toisena maana Internetiin, Mikki Hiiri täytti 60v, Al Qaida perustettiin. Että semmonen vuosi. Muitakin kuin minä meni syntymään: Rihanna, Kiira Korpi, Laura Lepistö, Rupert Grint ja semmosia. Mutta koska elämä on kaksisuuntainen katu tms, porukkaa myös kuoli: mutta ei ketään, ketä minä tietäisin, niin jätetään se. Tähän vuoteen laitan myös joitain elokuvia: Big -isoksi yhdessä yössä, Kala nimeltä Wanda, Die Hard, Roger Rabbit, Totoro, Oliver ja kumppanit, Tupla-Uuno.

1989: Täytin yksi, en muista mitään.

Jenkeissä teloitettiin sarjamurhaaja, Raumanmerellä kouluammuskelua, Jammu-setä kaappasi lapsia, Eiffel-torni täytti 100vuotta, Hitler täytti 100vuotta, Heureka avattiin, Ensimmäisen maailmansodan syttymisestä 75v ja Toisen 50v, Kylmä sota päättyi, jonka seurauksena Berliinin muuria revittiinm, Simpsonit alkoi pyöriä telkkarissa. Minun elämääni liittyvääkin tapahtui, josta en toki tiennyt mitään ennen kuin vuonna 2005, Mangu syntyi. Muita syntyneitä: Daniel Radcliffe oli kyllä ainoa mainitsemisen arvoinen Mangun lisäksi. Kuolleissa oli tänä vuonna tuttujakin: Salvador Dali, Esa Pakarinen, Bette Davis, Edvin Laine.

1990: Tämä oli vuosi, kun muutimme Joensuuhun.

Pisan torni suljettiin, Windows 3.0 julkaistiin, Rehnin Ellusta eka naispuolustusministeri, täydellinen auringonpimennys Suomessa, Saksat yhdistyi, Neuvostoliitosta tuli Venäjä. Hirveiden ysikymppien joukkoon lukeutuvat mm. seuraavat syntyneet: Anna Abreu (I rest my case), Pete Parkkonen, Emma Watson. Porukkaa myös kuoli: Roald Dahl oli ainoa, jonka tiesin.

1991: Olin edelleen niin pieni, etten tiedä mitään.

Persianlahden sota alkoi, Suomen väkiluku ylitti 5milj, maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Suomessa, Kummelin pilottijakso esitettiin, Neukut tunnusti Baltian maat itsenäisiksi. Syntyneissä oli aika turhaa porukkaa, kuolleissa mm. Irwin Goodman, Albert Järvinen, Wolfgang Stegmüller (en tiiä kuka toi on, mut nimi on siisti), Freddie Mercury.

1992: Miten turhia ovatkaan nämä ysikytluvun alkuvuodet, leikin muiden lasten kanssa ja sillai.

Windows 3.1 julkaistiin, Nirvana oli Ruisrockissa, Bill Clintonista Jenkkien pressa, Suomi 75v. Syntyneissä on taas tosi turhia tyyppejä, henkensä heitti mm. Benny Hill, Väinö Linna ja Toivo Kärki.

1993: Aivan oikein, olin edelleen lapsi.

MTV ja Kolmoskanava yhdistettiin MTV3:seksi, 112 tuli hätänumeroksi, Siniristilippu 75v, Koskenkorva 40v, Euroopan unioni alkoi, Onnenpyörä tuli telkkariin. Syntyneissä lähinnä jenkkinäyttelijöitä, kuolleista mainitsen seuraavat: Audrey Hepburn, Sara Hildén, Frank Zappa.

1994: Aloitin esikoulun, se oli aika siistiä.

USA lopetti Vietnamin kauppasaarron, Ahtisaaren Marasta tuli pressa, Estonia upposi, Englannin kanaalin tunneli avattiin, Aku Ankka 60v, O.J. Simpson ehkä murhasi pari ihmistä, Frendit alkoi pyöriä telkkarissa, Konsta Hietanen voitti Tenavatähden (tämän kerron siksi, että äitini tahtoisi edelleen ko. tyypin vävykseen, sori mutsi). Syntyneistä mainitsen Dakota Fanningin, kuolleista seuraavat: Kurt Cobain ja Richard Nixon.

1995: Aloitin koulun Mutalan ala-asteella. Mulla oli maailman siistein opettaja.

Suomi liittyi EU:in, naisten vapaaehtoinen asepalvelus hyväksyttiin, Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden 7.5. Ruotissa Ruotsia vastaa 4-1, Windows 95 julkaistiin. Syntyneissä ei jännittäviä, enkä tästä eteenpäin edes mainitse niitä. Kuolleita esimerkiksi: Regina Linnanheimo, Jerry Garcia, Ken Saro-Wiwa.

1996: Kävin toista luokkaa ala-asteella, edellen Joensuussa.

Tietokone täytti 50v, Hartwall-areenaa ruettiin rakentamaan, Suomessa otettiin käyttöön uudet suuntanumerot, Suomen ensimmäinen Ikea avattiin, jo urbaanilegendaksi luultua Kehä II:sta alettiin rakentaa. Lupasin, etten mainitse enää syntyneitä, mutta ensimmäinen kloonattu nisäkäs, Dolly-lammas syntyi. Tyhjää potkaisi mm. Tupac Shakur.

1997: Elämäni musta vuosi. Muutimme Savonlinnaan 13.6. Jatkoin siis opintojani Mertalan ala-asteella. Siellä oli kamalaa. Aloitin vakituiset ratsastustunnit Vuohimäen ratsastuskoulussa.

Hartwall-areena valmistui, Radio Nova aloitti toimintansa, Veikka Gustafsson kiipesi Everestille ekana suomalaisena ilman laitteita, Nelonen aloitti toimintansa, Jacksonin Maikkeli kävi heittää keikan Suomessa, ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin, itse aloitin ko. sarjan lukemisen vasta kolme vuotta myöhemmin sen kolmannesta osasta, Buffy the Vampireslayer alkoi pyöriä telkkarissa, enkä vielä tiennyt millaista roolia ko. sarja näyttelisi elämässäni. Tässä vaiheessa syntyneitä ei Wikipedia edes listaa, niin mennäänpä kuolleisiin: Jeff Buckley, Prinsessa Diana, Äiti Teresa, Roy Lichtenstein, Aale Tynni, Carola.

1998: Vaihdoin koulua Puistokadun ala-asteelle neljännestä luokasta eteenpäin. Sielläkin oli kamalaa.

Jyväskylän junaturma, Titanic voitti 11 Oscaria, Viagra hyväksyttiin käytettäväksi, Kiasma avattiin, Sinkkuelämää alkoi pyöriä telkkarissa, Windows 98 julkaistiin, Google ilmestyi, Häkkisen Mika voitti F1 maailmanmestaruuden. Kuoleman kohtasivat mm. Kaarina Helakisa, Frank Sinatra, Jamppa Tuominen.

1999: Musta tuntuu, että -99 on jollain tapaa merkittävä, mutten muista kuinka. Paitsi että olin ensimmäistä kertaa ratsastusleirillä Kajaanin Hevosharrastekeskuksella.

Salkkarit alko, Kalle Palander voitti pujottelun maailmanmestaruuden, Tennispalatsissa avattiin melko iso leffateatteri, Marttaliitto 100v, Suomen ensimmäinen Gigantti, Buffyn spin-off Angel alkoi pyöriä telkkarissa, Lefa erosi Suomen Kansallisoopperasta (pitäähän se mainita ku joku ees melkein sukulainen mainitaan Wikipediassa). Kuolleita esim. Joe DiMaggio, JFK jr, Kari Suomalainen, Maija Karma, Scatman.

2000: Uusi vuosituhat, uudet kujeet.. NOT.

Tv-kanava TVTV aloitti toimintansa (muuttui ajan kanssa Subiksi), Halosen Tarjasta presidentti, Windows 2000 julkaistiin, Sibeliustalo vihittiin toimintaan, Lintsi täytti 50v, Seliksen Teme sai sakkoja liikenteenvaarantamisesta 260 000, Johanna Sinisalo voitti Finlandian, Tsernobyl suljettiin lopullisesti, virtuaalihotelli Habbo (eli silloin Hotelli Kultakala) avattiin, Gilmoren tytöt alkoi pyöriä telkkarissa. Viikatemies kävi ja keräsi porukkaa: Charles M. Schulz, Carl Barks, Kalle Päätalo, Emil Zatopek, Johannes Virolainen.

2001: Aloitin yläasteen Talvisalon yläasteella. Se ei ollut niin kamalaa, ku ala-asteella. Lopetin myös vakituiset tunnit Vuohimäessä ja rupesin ratsastelemaan Kerimaan tallilla. Aloin myös seuraamaan Jääkiekon arvokisoja Suomi-Tsekki -finaalista.

Bushista USAn pressa, englannin kielinen Wikipedia aloitti toimintansa, Hiihtoliiton Dopingskandaali, WTC-iskut, homojen parisuhderekisteröinti sallittiin Suomessa, Pernaruttokirjeet, UB lopetti esiintyimisensä, Windows XP julkaistiin, ensimmäinen Harry Potter -leffa, Aku Ankka 50v Suomessa, Onnenpyörä loppui telkkarissa. Porukkaa kuoli: Joey Ramone, Douglas Adams, Tove Jansson, Aaliyah, Spede Pasanen, George Harrison.

2002: Vietin siihen astisen elämäni parhaan kesän hengaten kavereideni kanssa, ratsastaen ihan sikana ja kävin myös elämäni ekoilla festareilla Ankkarockissa. Näin myös ensimmäisen Buffyjaksoni. Kyseessä oli 4. kauden jakso Hush, se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja aloin seuraamaan sarjaa tarkemmin.

Euro otettiin ihan virallisesti valuutaksi, Savossa syntyi kaksipäinen vasikka, Marsista löydettiin vettä, Mozilla 1.0 julkaistiin, Suomenkielinen Wikipedia aloitettiin, Myyrmannin räjähdys. Kuolema korjasi satoa: Armi Aavikko, Astrid Lindgren.

2003: Ysiluokka oli vallan jännää aikaa, en muista siitä paljon, mutta viihdyin elämässäni ensimmäistä kertaa sitten Joensuu aikojen melko hyvin.

Radio Mafiasta tuli YleX, lätkän MM-peli, jonka muistan lopunelämääni, peli Ruotsia vastaan oli 5-3, kun menin nukkumaan ja ei tarvitse kertoa kuinka pelissä oli käynyt kun aamulla heräsin, Auringonpimennys Suomessa, viimeinen Kuplavolkkari valmistettiin, Jacksonin Maikkeli pidätettiin lapsiin kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön takia, Saddam Hussein vangittiin. Syntyneissä oli kaks kloonattua eläintä, peura ja hevonen. Kuolleissa taas kloonattu Dolly-lammas, Katharine Hepburn, Barry White, Anni Polva, Bob Hope, Gösta Sundqvist, Johnny Cash.

2004: Ah, elämäni onnellisimmat vuodet alkoivat, kun sain yläasteen päästötodistuksen ja muutin Rautalammille lukioon. Siellä tapasin elämäni hevosen, Pullan. Sain myös mahtavia uusia ystäviä ja kaikki oli ihanaa.

Hanna Pakarinen voitti Suomen ekan Idolsin, Nils Gustafsson vangittiin epäiltynä vuoden 1960 Bodomin murhista, Beslanin koulukaappaus Venäjällä, viimeinen Uuno Turhapuro -elokuva, seka Frendien että Sinkkuelämän viimeiset jaksot esitettiin Suomessa, myös Buffyn viimeinen jakso esitettiin, suuri tsunami Intian valtamerellä. Vuoden kuolleita: Kalevi Sorsa, Adolf Ehrnrooth, Ray Charles, Marlon Brando, Aki Sirkesalo

2005: Hmmm.. lukiossa edelleen. Tutustuin moneen ihmiseen, jotka määrittelevät minua paljon. Heti vuoden alussa JH, jonka kanssa tunsin järjetöntä yhteenkuuluvuutta. Luulin sen kestävän aina, mutta loppuvuosi tahtoi toisin. Syksyllä koulussa luonnollisesti aloitti uusi vuosiluokka lukiolaisia. Camilla oli ensimmäinen, jonka kanssa todella bondasin. Se ei kestänyt ja sinne meni sekä Cami että JH. Mutta en jäänyt tyhjin käsin. Kuin huomaamatta olin tutustunut Mangustiin. Nyt on mennyt nelisen vuotta ja edelleen minulla on Mangustini mun, en olisi välttämättä siihen aikaan uskonut, että jokin kaukosuhde voi kestää näin hemmetin hyvin.

Suomessa oli kuntaliitoksia, Kampin bussiterminaali avattiin, Nightwish erotti Tarja Turusen. (kui tylsä vuosi, ei minun mutta muiden kannalta.) Kuolleita tuli kans, ainaki nää: Kikka, Tamara Lund.

2006: Se oli vuosi siinä ku muutkin. Täytin 18. Meidän ekat Särkkäät on erittäin mainittava asia ja Naaman junaneitsyyden vienti. Abivuosi alko ja vähä jänskätti.

Conan O'Brien kävi Suomessa, Jari Sillanpää myönsi vihdoin kunnolla olevansa gay, VR:n makasiinien palo, Suomi voitti Euroviisut ja teki piste-ennätyksen 292 (jonka rikkoutui vuonna 2009, kun voittaja sai yli 300pistettä), Google osti YouTuben, Saddam Hussein sai kuolemantuomion, Nintendo Wii julkaistiin Suomessa, Radio City lopetti toimintansa. Muitakin kuin Radio City kuoli: Juice Leskinen, Elina Karjalainen, Aaron Spelling, Gene Pitney ja Saddam Hussein esimerkiksi.

2007: Sain ylioppilaslakin, siihen astisen elämäni suurin saavutus. Jäin kuitenkin ilman kunnollista opiskelupaikkaa, joten muutin loppuvuodeksi Savonlinnaan, se oli taas vaihteeksi kamalaa. Sain myös ajokortin ja legendaarinen Foordi siirtyi käyttööni. Sillä ajelimme toisille, ja tähän asti viimeisille, Särkkäille Mangun kanssa. Tein duunia issikkatallilla, Sanomalehti Itä-Savon toimituksessa ja MAMKin kirjastossa.

Lisää kuntaliitoksia, Radio Rock aloitti toimintansa Radio Cityn tilalla, Windows Vista ("Visva") ilmestyi, Suomessa järjestettiin Euroviisut, ravintolatupakointi kiellettiin, osa puljuista sai kuitenkin parin vuoden lisäaikaa, viimeinen Harry Potter julkaistiin englanniksi, Jokelan kouluammuskelu. Kuolleita tuli: Marjatta Raita, Michael Jackson (ei se laulaja, hölmöt, se olutasiantuntija), Boris Jeltsin, Anna Nicole Smith, Kirka (tulin jostain prelistä ja Taneli kysy, että miltä tuntuu ku Kirka on kuollu, enkä uskonu sitä).

2008: Aloitin opintoni Mikkelin ammattikorkeakoulussa, Kulttuurituotannon opinto-ohjelmassa. yippee, vittu. Vietin kesän Helsingissä ja tein duunia Jumbon Robert's Coffeessa, työpaikasta kiittäminen Mangua. Ko. kesänä koimme Mangun kanssa ongelmahetkiä, mutta kaikki palautui ONNEKSI ennalleen melko pian. Niinpä vietimme mahtavan heinäkuun lähinnä Dyydilässä. Kävin myös katsomassa Avril Lavignea Hki:n Jäähallilla.

Fidel Castro astui alas Kuuban presidentin virasta, viimeinen Harry Potter ilmestyi suomeksi, Kauhajoen koulusurmat. Kuolleita esimerkiksi: Mia Permanto ja Heath Ledger.

2009: Tämä vuosi. Tänä vuonna olen saavuttanut taas. Sain yliopistopaikan vihdoin ja viimein ja pääsen takaisin kotiin, Joensuun yliopisto, humanistinen tiedekunta, suomen kieli ja kirjallisuus. muita avainsanoja tälle vuodelle: Pekkarinne, hämmentävää, roadtrip, eeppistä, penis ja kaikkee semmosta.

Irlanti kielsi hehkulamput (siis mikä oli...?), Barack Obamasta USAn presidentti, Sikainfluenssa, Kuopion keskustassa ampumavälikohtaus. Tänäkin vuonna on porukkaa ehtinyt kuolla: näitä ei oo Wikipediassa vielä julkaistu, mutta Michael Jackson ja Virolaisen Kyle ovat ainakin ehtineet heittää lusikan nurkkaan. Jälkimmäisen kuolemaa olemme Mangun kanssa spekuloineet kivasti. Suosittuja teorioita ovat, että Kyle joutui kosketuksiin ulkoilman kanssa ja kuoli tai sitten, että sillä oli sikainfluenssa.

Mutta siis tässä kaikki tällä kertaa, johan tätä oon kirjottanu.. köh.. neljä tuntia. Ajattelin, että puolen tunnin juttu. Oon siis nyt vähän vanhempi taas ja maailmassa on mun elämän aikana ehtiny tapahtumaan paljon asioita. En listannu tähän esimerkiksi elokuvia, joita on tehty, bändejä, joita on perustettu tai kirjoja ja albumeja, joita on julkastu, koska ne vaan jaksanu. Poikkeus tietysti syntymävuodessani, johon olen listannut elokuvia ihan mielenkiinnosta.