Joensuun Kirjallisuustapahtuma oli tänä viikonloppuna ja itte kävin tänään siellä istumassa. Kuusi alustusta oli, joista kolme oli sellaisia, joiden takia sinne menin, Jari Tervo, Kauko Röyhkä ja Pirjo Hassinen. En ala tähän nyt erittelemään sen tarkemmin mistä he puhuivat, mutta muutaman sanan sanon kaikista.

Tervon aiheena oli Sana muuttaa historiaa, mutta hyvin laveasti hän sitä käsitteli. Puhe oli kuitenkin mielenkiintoinen, vaikkakin ehkä vähän väärässä paikassa. Tervo puhui Koljatti -kirjansa aiheuttamasta mediamyllytyksestä. Kuten sanoin, mielenkiintoinen aihe, ehkä väärä paikka. Tervo selvästi käytti tilaisuutta hyväkseen ja korjaili harhaluuloja ja oikaisi meedian vääristämiä sanojaan. Alustuksen kuunteli ihan mielellään, Tervo oli miellyttävä ja hauska luennoitsija. (Tämän kirjoituksen otsikko on siis Tervon luennosta, kuulemma hyvin yleinen kommentti hänen uudesta kirjastaan.)

Kauko Röyhkä puhui aiheesta Rockmuusikko kirjailijana. Hän puhui hyvin vapaasti eikä hänellä ollut valmista esitelmää. Seminaarin puheenjohtaja Tuula-Liina Varis osallistui Röyhkän alustukseen, joka teki siitä hieman haastattelumaisen, joten puhe pysyi hyvin oikealla polulla, muttei mennyt pelkäksi Q&A:ksi. En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut Röyhkästä, mutta tämänpäiväisen perusteella voisin ottaa selvää ainakin hänen kirjoistaan.

Viimeisenä kuuntelemistani puhui Pirjo Hassinen, joka kertoi kirjailijan työpäivästä ja omista työtavoistaan. Hänkään ei ollut tehnyt perinteistä alustusta, vaan hän oli kirjoittanut ylös listan kysymyksiä itselleen. Hassinen ei ollut suunnitellut omia vastauksiaan valmiiksi ja se näkyi alustuksesta. Suunnittelemattomuus ei suinkaan tehnyt alustuksesta hajanaista tai huonosti jäsenneltyä, vaan mukavan rönsyilevän ja hauskan.

Nautin erittäin paljon kaikkien näiden kolmen alustuksista ja hieman ehkä inspiroiduin itsekin. Ensi vuonna on varmaan taas katsottava, että ketä tapahtumassa esiintyy ja mennä katsomaan.